kevinlevie

Huizenmarkt

Er komt echt een verandering op de huizenmarkt in 2022. Elke maand kunnen wij wel een ander verhaal schrijven maar ik ga jou uitleggen hoe je zelf de tendens van de woningmarkt in 2022, 2023, 2024 en 2025 kan bepalen.

Hoe kan ik bepalen wat de woningmarkt gaat doen?

De invloed op de huizenprijzen worden bepaald door:

 1. Woningzoekenden, vraag en aanbod
 2. Inflatie
 3. Hypotheekrente
 4. Marktwaarde
 5. Instabiliteit heeft invloed op de huizenmarkt

Woningmarkt 2022

Sinds 2019 lopen de huizenprijzen op. Door de lage rentes kan je meer lenen. Sinds 2022 lopen de hypotheekrentes op, wat betekent dat voor de huizenmarkt? Omdat de hypotheekrente oploopt kan je minder lenen. Huizen worden hierdoor minder hoog in de markt gezet. Bij een overgang van lage naar hogere hypotheekrentes komt het vaker voor dat er een afwijzing komt van de bank. Hypotheek kan je vergeten.

Huizenkopers houden geen rekening met de hogere hypotheekrentes, ze hebben niet in de gaten dat je maar zo € 40.000,- minder kan lenen in 3 maanden tijd. Huizenkopers denken dat ze hetzelfde inkomen hebben. Let op, je maximale hypotheek wat je kan lenen hangt af van:

 • Inkomen
 • Marktwaarde
 • Bkr
 • Hypotheekrente

Het is belangrijk om te weten dat je maximale hypotheek nooit hoger kan zijn dan de marktwaarde van de woning. Als regelmatig huizenkopers hun neus stoten dan gaan makelaars ook de verkoopprijs aanpassen.

Huizenmarkt en inflatie

Bij hogere inflatiecijfers kan je er vergif op innemen dat de hypotheekrentes omhoog schieten. Huizenprijzen zullen stabiliseren zo niet dalen.

Huizenprijzen 2023 en 2024

Lexwonen, hypotheekadviseur en aankoopbemiddelaar kent de huizenmarkt. In lastige regio’s of in plotseling wijzigende omstandigheden raadplegen wij altijd plaatselijke taxateurs. Door de hogere hypotheekrentes zullen de woningprijzen gaan dalen.

Ook zal je minder hoeven te overbieden op een huis en dat is ook winst. Het bedrag dat je hoger bied dan de vraagprijs zal je met eigen geld of met overwaarde moeten betalen.

Corona en Oorlog bepalen de huizenmarkt

Sinds 26 februari 2022 wordt de huizenmarkt bepaald door de oorlog in Oekraïne, corona en de bijbehorende inflatie. Stijgende gasprijzen en tekortendoor Corona stuwen de inflatie omhoog.

Als je geen huis kan kopen?

Als huizenprijzen te duur zijn voor jou dan is er nog geen man over boord. Er zijn nog een paar mogelijkheden die je moet weten. Ga je naar de homepage Lexwonen dan staan daar handige hypotheken. Dit zijn allemaal hypotheken die je nergens standaard kan afsluiten. Denk aan hypotheken met 3 of 4 personen. Voor zo’n berekening heb je specifieke info nodig. Nergens op internet kan je hypotheken met 4 personen berekenen. Denk ook aan het huis kopen van je ouders of een woning kopen van grootouders.

Ouderlijk huis kopen

Hoe zit dat met het huis kopen van je ouders? Zijn de huizenprijzen te hoog dan kunnen jouw ouders jou de ouderlijke woning goedkoper verkopen. Ouders mogen hun huis verkopen tot aan de WOZ-waarde. Deze waarde ligt vaak ongeveer 25% lager dan de marktwaarde. Als zoon nog geen 40 jaar is dan mogen ouders de verkoopprijs € 106.000,- onder de WOZ-waarde houden.

Je dient wel rekening te houden met de overdrachtsbelasting. Je betaald overdrachtsbelasting over de taxatiewaarde en niet over de aankoopsom. Door het huis van je ouders te kopen bespaar je veel geld en hoef je niet te overbieden. Is het niet mogelijk om het huis van je ouders te kopen?

Huizenmarkt dwingt jou een hypotheek met 4 kopers

De huizenmarkt dwingt huizenzoekers om een woning te kopen met 3 of 4 personen. Denk aan een huis kopen met:

 • Ouders
 • Broer of zus
 • Vrienden of bekenden
 • Studenten

De huidige woningmarkt een huis kopen betekent ook dat jullie veel eigen geld nodig hebben. Samen met 3 of 4 personen kan je méér kopen en is er meer eigen geld om te overbieden.

Lexwonen voor woningwaarde, hypotheek en aankoop

Lexwonen kan jou helpen met de aankoop, hypotheek en indicatie waardebepaling woning. Let op, op dit moment ligt de woningwaarde nog hoger dan de vraagprijs. Door onrusten en inflatiestijgingen vliegen de hypotheekrentes omhoog.

Dit betekend dat je vaak veel minder kan lenen dan een paar weken geleden. Kennis van de huizenmarkt is van groot belang als jij in 2022, 2023 en 2024 een huis wil kopen.